Yurt dışından telefon getirenlere önemli uyarı!
Pasaportunuz varsa bu yurtdışından telefonu alıp kaydettirebileceğiniz anlamına gelmiyor! İşte BTK'nın açıkladığı ve yurtdışından telefon almak isteyenlerin kesinlikle unutmaması gerekenler..
Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim?
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Kayıt yaptırılma zorunluluğu bulunan cihazlar nelerdir?
IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekiyor. (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar)
Cihazımın IMEI numarasını bilmiyorum. Nasıl öğrenebilirim?
IMEI numarası cihazın *#06# tuşlarına basılmak sureti ile öğrenilebiliyor.
Yurt dışından gelen cihazımı kayıt altına aldırmam için herhangi bir süre sınırı bulunuyor mu?
Yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemleri 120 gün içerisinde yapılması gerekiyor.
Kayıt işlemini nerelerde yaptırabilirim?
Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibicihazının kayıt altına alınması için gerekli belgeleri tamamlayarake-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapar. E-Devlet kapısından kendisiüzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (Yabancı bireyler)aşağıda belirtilen işletmeci abone kayıt merkezlerine başvurur.
e-Devlet kapısı üzerinden kayıt işlemini nasıl yapılır ve gerekli belgeler nelerdir?
e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıtişleminde pasaport sahibi, şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ilewww.turkiye.gov.tr İnternet adresinden sisteme girerek cihaz kaydınıyaptırabilmektedir. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurulardakişiden herhangi bir belge talep edilmemekte olup kontroller elektronikortamda yapılmaktadır.
Kayıt işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son ikiyıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış vekişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 günü geçmemişolması gerekiyor.
Kayıt işlemi için öncelikle ne yapılması gerekiyor?
e-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulaması;harç ücretini yatırması (149.20 TL) ve kayıt işlemlerini tamamlamasıgerekmektedir.
Dekontta dikkat edilmesi gereken husus nedir?
Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihazaait 15 rakamlı IMEI numarası, ad ve soyadın, TC Kimlik numarasının yeralması gerekmektedir. IMEI numarasının doğru olmasına dikkat edilmeli.
Harç parası yatırıldıktan sonra kayıt işlemi tamamlanmış oluyor mu?
E-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıtyapılmasına izin verilmeyen kişiler (Yabancı bireyler) ise abone kayıtmerkezlerinden kayıt işlemini yaptırması gerekmektedir. (120 gün)
Kredi Kartı ile ödeme yapabilir miyim?
Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanımizin harcı Maliye Bakanlığı internet vergi dairesi üzerinden kredi kartıile ödenebiliyor.
Harç bedelini bankaya EFT yapabilir miyim?
Harç bedeli EFT ile ödenebilmesi, kullanmakta olduğunuz bankanıza ait işlemlerde bulunması durumunda mümkün.
Kayıt başvurusundan sonra cihazın kayıt edilip edilmediği nasıl öğrenilir?
e-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapılarak öğrenilebilir.
Gerekli belgeler ile birlikte Abone Kayıt Merkezine başvuruda bulundum. İşlemlerimin tamamlandığını nasıl anlarım?
İlgili GSM işletmecilerinin abone kayıt merkezlerinden veya Kurumumuzun Bilgi İhbar (0312-294 94 94) merkezinden öğrenilebilir.
Yolcu beraberinde getirilen cihazın kayıt altınaalındıktan sonra ana kart değişimi yapılır ise kayıt işlemini nasılyapabilirim?
ilk kayıt başvuru sahibinin; değişimi yapanfirmadan almış olduğu değişim belgesi ile E-devlet kapısı(www.turkiye.gov.tr) üzerinden kayıt yapılması gerekiyor.
Değişim belgesinde neler bulunması gerekiyor?
Antetli kağıt veya firma kaşesinin olması,firmanın adı/ünvanı ile adres veya telefon bilgilerinin,cihazın eski veyeni IMEI numaralarının ve her iki cihazın aynı marka olması gerekiyor.
Yurt dışından yeni geldim ancak beraberimdecihaz getirmedim. Pasaport kayıt hakkımı ücretsiz veya ücretli olarakbir başkasına verebilir miyim?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesinegöre bir kişi yurt dışından 2 yılda 1 cihaz getirebiliyor. Bu düzenlemeçerçevesinde ülkemize ne şekilde getirildiği belli olmayan cihazlarınkayıt işleminin yapılması yasal olarak uygun olmadığından pasaportunuzunbaşkaları tarafından kullanılması durumunda doğacak olan yasalsorumluluk tarafınıza ait.
Ayrıca kayıt altına alınan cihazın suç teşkileden bir olaya karışması durumunda yasal sorumluluk pasaport sahibineait. O nedenle pasaport kaydı yaptırırken buna aman dikkat!
Posta ile gelen ya da internet üzerinden satın alınan cihazımı kayıt altına aldırabilir miyim?
Posta ile gelen ya da internet üzerinden satın alınan cihazlar kayıt altına alınmıyor.
Yurt dışından gelirken iki adet cihaz aldım. Kayıt işlemi yaptırabilir miyim?
Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 31.01.2008 tarihve 2981 sayılı yazısı ile 01.02.2008 tarihinden itibaren 2 takvim yılıiçerisinde 1 adet cep telefonunun yurda getirilebileceği belirlendi.
18 yaşından küçükler için cihaz kaydı yapılabilir mi?
18 Yaşından küçüklerde yurt dışından yolcuberaberinde cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırabilir. 18yaşından küçükler için kayıt başvuruları anne, baba ya da yasaltemsilcileri tarafından kendi e-devlet kapısı üzerinden çocuğun kimlikbilgileri kullanılarak kayıt yapılabilir.
Cihazımın IMEI bilgisinin değiştirilmiş olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
e-Devlet kapısı üzerinden öğrenilebilir veya BTK'nın Bilgi İhbar Merkezi (0312-294 94 94) aranarak öğrenilebilir.
Yurtiçinden satın almış olduğum cihazımın IMEInumarasını sorguladım. “Kayıt dışı olduğu tespit edilen cihaz” uyarısınıaldım. Ne yapmalıyım?
Cihazın satın alındığı yere başvurulmasıgerekiyor. Yasal yollardan ithal edilen cihaz bilgilerinin Mobil CihazKayıt Sisteminde yer almasını teminen ithalat işlemlerini gerçekleştirenfirma tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirilmesigerekiyor. Bildirim yapılmaksızın satılan cihazlar düzenli olarakdenetim ve kontroller yapılmak suretiyle tespit edilip haberleşmeyekapatılıyor.
Yurtiçinden satın almış olduğum cihazın kayıt dışı olduğunu öğrendim, buna ilişkin sahip olduğum haklar neler?
Bu tür cihazlar ilgili mevzuat çerçevesinde“AYIPLI MAL” olarak değerlendirildiğinden, tüketiciler 6502 sayılıTüketicinin Korunması Hakkında Kanun da belirtilen haklardanfaydalanabilir.
Alinti
04.12.2017Son Güncelleme
Hürriyet Teknoloji