Kaç Kişilik
6 kişilikHazırlama Süresi
10 dakikaPişirme Süresi
20 dakika
Zerde (Astarlı Sütlaç) Tarifi İçin malzemeler
Zerde için
- 1 su bardağı pirinç
- 4 su bardağı toz şeker
- 14 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı haspir (safran veya zerdeçal da olabilir )
- Itır yaprağı
Sütlaç için
- 1 litre süt
- 1 kahve fincanı pirinç
- 1 su bardağı toz şeker
Zerde (Astarlı Sütlaç) Nasıl Yapılır?
Sütlaç için pirinçleri bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip yuumuşayana kadar haşlayın. Sütü ekleyip pişirmeye devam edin. Karışım hafifçe koyulaşmaya başladığında şekeri ekleyip karıştırın. Sütlacı kaselerin yarısına gelecek şekilde paylaşatırın. Pirinçleri bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Yarım su bardağı şeker ve 14 su bardağı su ilave edip tencereye alın. Orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Haspiri tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynatın. Suyunu tülbetten süzün. 5-6 ıtır yaprağını bir parça tülbent içine sarıp pirincin bulunduğu tencereye ekleyin. 15 dakika pişirip ıtır yapraklarını tencere içinden alın. Kalan şekeri ekleyip karıştırın. Sütlaçların üzerine paylaştırın. Soğutup servis yapın.