Kaç Kişilik
4 kişilikHazırlama Süresi
25 dakikaPişirme Süresi
30 dakika
Ev Yapımı Somun Ekmek Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
- 1 kg un
- 500 ml sıcak süt
- 1 su bardağı ayçiçeği yağı
- 1 yemek kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yaş maya
Üzeri için
- 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi
- Yarım çay bardağı su
- Çörek otu
Ev Yapımı Somun Ekmek Nasıl Yapılır?
- Maya, tuz ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Ayçiçeği yağını ekleyin. Sütü ilave edip iyice karıştırın ve birkaç dakika bekleyin.
- Ardından unu yavaş yavaş ekleyerek tüm malzemelerin karışmasını sağlayın. Hamur, yumuşak bir kıvam alınca, üzerini bir bezle kapatıp mayalanması için bekleyin.
- Hamur kabardığında beş parçaya ayırın. Tezgahın üzerine un serpiştirin ve ayırdığınız bezeleri tek tek elinizle açın.
- Hamur bezelerine ekmek şeklini verin ve bıçağın tersiyle çizgi çekin.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Daha sonra hazırladığınız ekmek hamurlarını, yağlı kağıt serili tepsiye aktarın. 20 dakika bekletin.
- Üzerine pekmezli su sürün ve çörek otu serpiştirin. 200 dereceye ayarlanmış fırında, ekmeklerinizi pişirin.
- Ev yapımı somun ekmekleri, yemeklerin yanında sunabileceğiniz gibi ekmek üstü pizza yapımında da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Evde Somun Ekmek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Mayanın daha çabuk bir şekilde çözünmesi için, kullanacağınız sütün ılık olmasına özen gösterin.
- Tarifteki süt miktarını ölçülü bir şekilde azaltarak, ılık su da ekleyebilirsiniz.
- Hamur iyice kabarmadan, üzerini açmayın.
- Pişirme esnasında ekmeklerin çıtır çıtır olması için, fırının içerisine bir kap su koyun.
- Pişirme süresi fırının performansına göre değişiklik gösterse de, ortalama 25-30 dakika arasıdır.
Mis gibi kokusuyla bütün evi saracak lezzetli ekmek tariflerine buradan ulaşabilirsiniz. Zengin besin değerleriyle sunulan tam buğday unlu ekmek ve yumuşacık bazlama yapımına da mutlaka göz atın.