Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı

Thema bewerten:
Ergebnis 1 bis 1 von 1

Thema: Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı

  1. Gehen Sie zu DankeHerunterladen #1
    Gehen Sie zu Danke
    Kıdemli Üye Avatar von İnfo

    Info

    Gehen Sie zum Anfang des Beitrags

    Deyim Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı

    Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı

    Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı, Ellerindeki az ile yetinmeyip, daha çok peşinde koşanlar bazen ellerindeki azı da yitirebilirler" anlamında bir söz.

    Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı

    Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı:

    Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyimi; daha fazla kazanacağını, daha iyisini elde edeceğini umarken, elindekinden olmak anlamına geliyor. Peki nereden günümüze kadar gelmiş bu deyim?

    Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin hikâyesi:

    Dimyat Mısır’da, Süveyş Kanalı ağzında ve Portsait yakınlarında bir iskeledir. Eskiden Mısır'ın meşhur pirinçleri, ince hasırdan örülmüş torbalar içinde buradan Türkiye'ye gelirdi.

    Bin bir güçlükle Türkiye'ye dönen pirinç tüccarı o yıl iflas etmiş. İstanbul'dan kalkmış memleketi olan Karaman'a gitmiş. O sene tarlasının mahsulü buğdayları da bulgur tüccarlarına sattığından, kendi ev halkı kışın bulgursuz kalmışlar. İşte Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak sözünün aslı buradan gelmektedir.

    Kanaat halkasın bırakma elden,

    Elimden çıkmasın der isen dümen,

    Deve ahu gibi boynuz isterken

    İki kulaktan da olur demişler.

    (Ressam LEVNİ)


    (Dimyat Arapça: ‎ مدينة دمياط, medīnat dimyāt): Mısır'da bir Akdeniz limanı, Dimyat ili'nin başkenti. Nil deltasında Kahire'nin 300 km kuzeyindedir.

    Eyyubiler ve Asurlar zamanında Haçlılar Dimyat'a saldırmışlar ve bu bölge üzerinden Mısır'a hakim olmayı denemişlerdir. Zira Haçlılar'ın uğruna pek çok sefer düzenledikleri mısır, Mısır ve Suriye tarafından tehdit altına alınmaktadır. Özellikle Haçlıların, Selahaddin Eyyubi'nin kardeşi Melik Adil zamanında 1218 yılında bölgeye yaptıkları saldırı Eyyubiler'i ciddi anlamda sarsmıştır. Melik Adil'in bu saldırının devam ettiği sıralarda ölümü ve yerine geçen oğlu Melik Kamil'in, Şam hakimi olan kardeşi Melik Muazzam ve el-Cezire hakimi olan diğer kardeşi Melik Eşref'in yardımlarıyla yaptığı savunma sonrasında tehlike ancak 1221 yılına doğru güçlükle püskürtülebilmiştir. Bu yıl içinde iki taraf arasında yapılan anlaşma gereğince Haçlılar kayıtsız şartsız Dimyat'tan çekilmeyi ve bölgeyi Eyyubiler'e bırakmayı kabul ediyorlardı. hâlbuki Melik Kamil kardeşleri yardıma gelmeden önce o denli umutsuzluğa kapılmıştı ki Haçlılar'a bir ara Ürdün'deki Kerek kalesi hariç amcası Selahaddin ve babası Melik Adil tarafından Haçlılar'dan geri alınan tüm toprakları terk etmeyi vaat etmişti. Haçlılar Kerek'in de teslimini isteyince farkına varmadan büyük bir fırsatı tepmiş oldular.





Aktive Benutzer

Aktive Benutzer

Aktive Benutzer in diesem Thema: 1 (Registrierte Benutzer: 0, Gäste: 1)

Berechtigungen

  • Neue Themen erstellen: Nein
  • Themen beantworten: Nein
  • Anhänge hochladen: Nein
  • Beiträge bearbeiten: Nein
  •