Kaç Kişilik: 8-10
Hazırlama: 35dk
Pişirme: 20dk
Velibah (Patatesli Bazlama Yöresel Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket instant kuru maya (Yada yaş maya )
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Tuz
- Aldığı kadar un (Yaklaşık 4. 5 su bardağı)
İçi için:
- 3 adet haşlanmış patates
- 1 tatlı kaşığı kuru reyhan (İsteğe bağlı )
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 adet rendelenmiş soğan
Üzerine sürmek için ;
Velibah (Patatesli Bazlama Yöresel Lezzet) Tarifi Yapılışı
Herkese Keyifli güzel günler diliyorum. Kimler biliyor bakalım velibahı 🤩🖐 Nerelerde yapılır bilen varmı ? Çerkezlerde çok yapar bu tarifi. Gözleme kadar zor değil hamur açmayı bilmeyenler bile açabilir. merdaneyle açılıyor çok kolay oluyor tavsiye ediyorum.
- Öncelikle yoğurma kabımıza 4 su bardağı unu ,mayayı ,tuzu ,şekeri ( tüm kuru malzemeleri )ekleyip karıştıralım.
- Üzerine ılık süt ve suyu ekleyip yoğurmaya başlayalım.
- Kalan yarım bardak unu da hamurun yumuşaklığına göre ekleyelim. (unun markasına göre değişiklik gösterebilir) güzelce yoğuralım. Yaklaşık 25 30 dakika mayalanmaya bırakalım. Bu sırada patatesleri küp küp doğrayıp haşlayalım.
- Haşlanan patatesleri ezelim içine tuz ve kırmızı biber ilave edelim 1 soğanı rendeleyip suyunu sıkıp ekleyelim. reyhan da ekleyelim. Top top yapalım.
- Mayalanan hamurdan mandalinadan az daha büyük parçalar koparalım beze yapalım.
- Tezgahı unlayıp üzerine bezeyi koyalım çorba kasesi büyüklüğün de açalım içine top yaptığımız patatesi koyup uçlarından toplayarak kapatalım.
- Merdaneyle ince olacak şekilde açalım.
- Ocağa tavayı koyalım ısınınca bazlamaları arkalı önlü pişirelim( tavaya yağ koymuyoruz. ) hepsini aynı şekilde pişirelim en son tereyağıyla yağlayalım. Afiyet olsun 😊🙏🏻.