Kaç Kişilik: 4-6
Hazırlama: 1 saat 30dk
Pişirme: 20dk
Pofidik Pişi (Ramazan İçin Hamuru Buzdolabında Bekleyen) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 yemek kaşığı şeker ile kabartılacak
- 1, 5 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 su bardağı un eklenerek yoğurulacak
Pofidik Pişi (Ramazan İçin Hamuru Buzdolabında Bekleyen) Tarifi Yapılışı
Merhabalar,
Ben tarifi çok seviyorum ..NEDEN!! ? çünkü hamuru mayalayıp hamur kabarınca( 2 saat sonra) hamuru bir buzdolabı poşeti içine alıyorum torbanın ağzını da sıkıca düğümlüyorum.. düğümlü hamur poşetini de sığacağı kapaklı bir kaba,tencereye koyup buzdolabına atıyorum ..sonrasında ister o gün ister o gece isterse de ertesi gün ve ertesi gece kullanıyorum…. kullanacağım zaman artık ne yapacaksam hamuru dolaptan çıkarıyorum….. hamuru da düğümlü poşetten çıkartıp şöyle bir yoğuruyorum devamında hamura istediğim şekli verip hamuru unlu tepsiye dizip üstünü de kuru bir bezle kapatıyorum hamur sıcak bir yerde oda ısısında ısınıp maya tekrar aktifleşince ( 40-50 dakika sonra) kocaman kızarmaya hazır pişilerim oluyor …..hamurdan pişi ya da bazlama yapıyorum ya da o anda cancazım ne isterse onu yapıyorum …..hatta bazen ramazanda sahur için çay demlenene kadar pizza , poğaça, mayalı tava gözlemesi vs. yapıyorum…ramazanda hamuru gündüz gücünüz vaktiniz yerinde iken mayalayıp poşetleyip buzdolabına atın..sahurda ilk iş hamuru dolaptan poşetten çıkartın yoğurup üstünü kapatıp sıcak (ocağa yakın) bir yerde dinlendirin ..siz çayı demleyip kahvaltılıkları hazırlarken hamur kabardı bile :))) artık ne isterseniz onu yapın…çay demlenene kadar hamur işiniz hazır..artık top sizde :))) bu gerçekten çok amaçlı bir hamur her türlü oluyor diyerek hadi başlayalım..(peşrev uzun oldu artık kusura bakmayın :))
- Mayayı ve şekeri ılık su içinde eritin …Mayayı bu şekilde 10 dakika bekletin…10 dakika sonra ununuzu derin bir kaba eleyin..
- Elenen unun ortasını havuz gibi açın..Unun kenarlarına tuz serpiştirin…
- Mayayı, unun havuz gibi yaptığınız orta kısmına ekleyin sıvı yağı da ekledikten sonra tüm malzemeyi yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin…
- Hamur hafiften ele yapışan bir hamur olacak o nedenle daha fazla un eklemesi yapmayın…
- Hamur kasenizin üstünü kapak ya da streç film ile kapatın..hamur hava almayarak güzelce kabarsın..
- Hamur kabını sıcak bir yerde dinlenmeye mayalanmaya bırakın…Hamurunuz 1,5 bazen de 2 saat sonra kabaracak…
- Ellerinizi sıvı yağ ile yağlayarak hamurun havasını alın ( hamuru buzdolabına atacaksanız bu aşamada poşetleyip buzdolabına atın)..yok hamuru buzdolabına atmayacak hamuru hemen kullanacaksanız….
- Hamurdan yağlı ellerinizle iri ceviz tanesi kadar parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın..
- Yuvarladığınız hamurları daha önceden unladığınız bir tepsiye aralıklı olacak şekilde dizin..
- Hamurlar dizilince hamurların üstüne parmaklarınızla nazikçe bastırıp hamurları biraz yassılaştırın..Şimdi hamurların üstünü temiz bir mutfak havlusu ile örtüp sarmalayın hamurları 30-40 dakikada bu şekilde mayalandırın..
- Süre sonunda derin bir tavada bol sıvı yağ kızdırın..
- Mayalanan hamurların tam ortasını ucunu yağladığınız oklava ile delip genişletin ….Genişlettiğiniz hamurları nazikçe kızgın yağa atıp orta ısıdaki ocakta tavayı sağdan sola ya da soldan sağa yani kendi ekseninde sallaya sallaya yağı hamurların üstünden atlata atlata hamurları güzelce altlı üstlü nar gibi kızarana kadar kızartın..kızaran hamurları kağıt peçete üstüne çıkartıp sıcak sıcak servis yapın…
Bu kalın bir pişi o pişileri pişirirken yağ ısısını konusunda kontrollü olmalısınız ilk başta hamuru yağa attığınızda yağ iyi ısınmış olmalı ama hemen akabinde ateşi orta ısıya getirmeli pişileri orta ısıda altlı üstlü güzelce pişene kadar kızartmalısınız…birinci tavadakiler kızardı tabağa alındı şimdi diğer hamurları tavaya hemen atmayın…yağı birazcık kızdırıp hamurları ısınmış sıcak yağa bırakın. …yine ateşi orta ateşe alıp tavayı sallaya sallaya yağı pişilerin üstünden atlata atlata pişilerinizi pişirin… (ki hamurların içi de güzelce pişsin)…hamurun ortasını delmek hamurların üstünden yağ atlatmak hamurları hem daha iyi kabartır hemde hamurun ortasından da yağ geçeceği için hamurların içi de daha güzel pişer…ama dediğim gibi pişirme aşamasında dikkatli olmalı hamurları yakmadan çevire çevire sallaya sallaya ısıya dikkat ederek pişirmelisiniz..pofidik pişi yapmakta ki maharet hamuru mayalamak da değil pişirmekte saklı :)))
Afiyetler olsun…
Not : Verdiğim un ölçüsünü aşmayın..çok un eklerseniz pişince sert olan pişileriniz olur benden söylemesi…
Hamuru 2 kere mayalandırırsanız kocaman pof pof pofidik pişileriniz olur..
Ben pişileri kalın kalın pof pof içli içli yapıyorum siz hamuru yağlı ellerinizle yağlı bir servis tabağında parmaklarınızın ucu ile inceltip ortasını delerek daha ince pişiler de yapabilirsiniz…tercih sizin…
İsteyenler kızaran hamurları boş olarak ya da kahvaltılık malzemeler + reçel eşiliğinde tüketebilir .. Yine isteyen kızarmış hamurları tarçınlı pudra şekerine ya da sırf pudra şekerine de bulayabilir..hatta ve hatta hamurların üstüne çikolata sos ,erimiş çikolata gezdirilebilir kısaca ister sade ister tuzlu ister tatlı tüketebileceğiniz pofidik pişileriniz sıcak sıcak sizi bekliyor…
Tarif yayınlanınca 2 gün sonra buzdolabından çıkarttığım hamuru ve resimlerini de sizlerle paylaşacağım …hamurun 1 saat sonunda (dışarıda) oda ısısında nasıl kabardığını görmenizi istiyorum …. o hamurun resimlerini tarifin altında “ben de yaptım” bölümünde paylaşacağım diyerek…
Hoşça kalın.